Tuesday, April 28, 2009

Oppstart på prosjektet "Landsbyen mellom elvene"



En plansmie som begrep er mer enn en idédugnad eller et informasjonsmøte. Det er en forpliktende prosess med et klart mål: I løpet av prosessen skal det lages en plan for et fremtidig sentrum. Både fagfolk, utbyggere, offentlige etater, frivillige organisasjoner, beboere, næringsdrivende og andre interesserte borgere inviteres til å delta i prosessen.

Erling Okkenhaug introduserte denne arbeidsmåten på et møte i Åfjord Historielag i februar i år. Og utbyggerne av trafikklagstomta grep idèen og ønsker å utforske denne metoden for om mulig gjennom den å forme det fremtidige Årnes. Dette for å få en prosess der flest mulig av de som har interesse av det, kan få delta og komme med idèer, før byggeprosessen starter.

Hva er det vi ønsker på Årnes? Mulighetene for innhold i byggene er mange. Svømmehall, næringsbygg, butikker, kontorer, turistinformasjon og friområder. En landsby mellom elvene, identitet ..

Planen kan omfatte utforming av gater, veier, offentlige møtesteder og grøntområder. Man viser trafikkløsninger og plassering av funksjoner som bolig, næring, kultur og lek.

Planen kan angi hva som bør bevares av eldre bebyggelse, hvor ny bebyggelse kan plasseres, hvilke høyder og dimensjoner den bør ha, og hvilke funksjoner som bør prioriteres.

En plansmie er:
- av minst fire dagers varighet - en åpen prosess som involverer alle parter - en samarbeidsprosess med korte tilbakemeldingsintervaller - en prosess som skaper en gjennomførbar plan.


http://www.afjord.net/images/stories/2009/april_09/arnes_april_09.pdf

No comments: